Miód manuka

Miód manuka

Co to jest miód manuka?

Miód manuka wywodzi się z Nowej Zelandii. Oryginalny produkt powstaje z nektaru pozyskiwanego z krzewów manuka. Miód ten cieszy się ogromnym zainteresowaniem na całym świecie i zalicza się do grupy super żywności. Wszystko za sprawą dobroczynnych właściwości prozdrowotnych. Zawartość substancji leczniczych jest tu nawet 50-krotnie większa niż w tradycyjnych miodach europejskich. Przez wielu, miód manuka jest określany płynnym złotem.

Większość osób interesujących się zagadnieniem co to jest miód manuka, pragnie dowiedzieć się więcej o jego właściwościach leczniczych. Przede wszystkim, jest on ceniony ze względu na dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. Reguluje florę bakteryjną jelit, łagodzi wzdęcia i refluks, a także pomaga przy zespole nadwrażliwego jelita. Miód manuka jest stosowany także jako kosmetyk. Ma silne działanie oczyszczające i przeciwbakteryjne, dzięki czemu, pozwala skutecznie łagodzić problem cery trądzikowej. Cenione jest również jego działanie odmładzające.

miod-manuka

Gdzie kupić oryginalny miód manuka ? Zapraszamy do naszego sklepu

 

Jak powstaje miód manuka – botanika rośliny

Manuka jest postrzegany miód o najsilniejszych właściwościach leczniczych. Jest on produkowany z nektaru krzewów o tej samej nazwie. Fachowe nazewnictwo to Leptospermum scoparium. Manuka należy do rodziny krzewów z rodziny mirtowatych. Potocznie wykorzystywana nazwa pochodzi od plemienia Maori zamieszkujących dawne tereny Nowej Zelandii.

Warto nadmienić o jeszcze jednej nazwie, która powszechnie funkcjonuje w społeczeństwie. A mianowicie, manuka – botanika rośliny dopuszcza użycie nazwy: drzewo herbaciane. Jest to wpływ działalności podróżniczej kapitana Jamesa Cooka, który podczas kolonizacji Australii delektował się naparem z liści manuka. W ten właśnie sposób powstała herbata.

Warto nadmienić, że roślina jest powszechnie mylona z kanuką. Nie tylko nazwa, ale także wygląd obu tych roślin sprawia, że o pomyłkę nietrudno. Istnieje jednak prosty sposób na odróżnienie obu roślin. Manuka posiada charakterystyczne, szorstkie liście, podczas gdy powierzchnia listowia kanuki jest całkowicie gładka.

 

Uprawa manuka – jak powstaje prozdrowotny miód?

Miód manuka jest powszechnie ceniony ze względu na swoje właściwości lecznicze. Zawarta w niej substancja lecznicza, metyloglioksal, posiada stężenie kilkudziesięciokrotnie większe niż miody produkowane w naszym kraju.

Sam proces produkcji nie różni się jednak szczególnie, od tego, znanego w Polsce. Uprawa manuka polega na tradycyjnym ustawieniu uli w okolicach krzewów. Za produkcję odpowiadają zatem pszczoły w okresie kwitnienia krzewów. Następnie miód jest odpowiednio przetwarzany i dostosowywany do produktu spożywczego. Nadwyżki tego miodu są przechowywane w beczkach. W takiej formie, miód manuka trafia do wielu krajów na całym świecie, gdzie jest porcjowany.

Krzewy manuka porastają wybrzeża Nowej Zelandii oraz Australii, a także niektórych wysp Oceanii. Wiele osób żyjących w tych okolicach trudni się właśnie pszczelarstwem. Manuka jest nazywany płynnym złotem nie tylko ze względu na swoje właściwości zdrowotne, ale także wysoką wartość. Na szczęście, dużą dostępność produktu sprawia, że każdy może sobie pozwolić na zakup tego produktu.

 

Leptospermum scoparium

Leptospermum scoparium

 

Związki czynne w roślinie manuka

Manuka nieprzypadkowo jest postrzegany jako najzdrowszy miód na świecie. To prawdziwa skarbnica cennych witamin oraz minerałów. Najcenniejszą substancją czynną zawartą w miodzie jest jednak MGO, czyli metyloglioksal. To właśnie ona odpowiada za lecznicze właściwości tego produktu. Jest on niezwykle cenionym remedium na dolegliwości jelitowe, wspiera układ oddechowy, zwalcza bakterie, wzmacnia odporność organizmu, a także, ma liczne właściwości kosmetologiczne.

Pozostałe związki czynne w roślinie manuka to witaminy: C, B1, B2 oraz B6, a także minerały: potas, sód, wapń, magnez oraz fosfor. W miodzie manuka zawarte są również dobroczynne polifenole. Produkt jest zaliczany do grupy super żywności, która w krótkim czasie ma bardzo pozytywny wpływ na poziom zdrowia. W sprzedaży, miód manuka jest dostępny zarówno jako produkt spożywczy, jak również gotowe suplementy diety, maści, maseczki oraz inne formy kosmetyków do skóry. Także niektóre pasty do zębów mają w swoim składzie miód manuka.

 

Zawartość MGO w roślinie manuka

Za lecznicze właściwości miodu odpowiada substancja MGO czyli metyloglioksal. Manuka jest uznawany za najbardziej wartościowy i zdrowy miód na całym świecie, a wszystko za sprawą wysokiej zawartości MGO. W porównaniu do miodów z polskich pasiek, manuka posiada nawet 50-krotnie wyższe stężenie metyloglioksalu. To głównie dlatego, miód jest powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym, a także kosmetologicznym.

Wysoka zawartość MGO w roślinie manuka sprawia, że miód jest zaliczany do grona Healthy Food, a zatem produktów, które w krótkim czasie mogą znacząco poprawić stan zdrowia i sposób funkcjonowania organizmu.

Metyloglioksal wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego, działa przeciwbakteryjnie, wzmacnia odporność, a także ma dobroczynny wpływ na urodę. Jako kosmetyk jest powszechnie wykorzystywany przeciwko mankamentom skórnym. Zawartość MGO w roślinie manuka sprawia, że ten rodzaj miodu jest także droższy od tradycyjnych odmian.

 

Badania nad miodem manuka

Dobroczynne właściwości miodu są znane od setek, a nawet tysięcy lat. Już w starożytnym Egipcie korzystano z miodu jako remedium na problemy z układem pokarmowym. Dziś, cenne właściwości lecznicze potwierdzają badania nad miodem manuka. Jest to najzdrowszy gatunek miodu pochodzący z Nowej Zelandii oraz Australii. Znajduje się w nim rekordowa zawartość metyloglioksalu, czyli substancji aktywnej, która decyduje o leczniczym działaniu tego produktu.

Co potwierdzają naukowe badania? W opinii specjalistów, manuka posiada najwyższe stężenie MGO ze wszystkich znanych nam gatunków miodu. W porównaniu z niektórymi miodami polskimi, np. lipowym, stężenie jest nawet kilkudziesięciokrotnie wyższe. Manuka jest uznanym remedium na liczne choroby. Hamuje rozwój bakterii, przeciwdziała stanom zapalnym, pobudza aktywność dobroczynnych bakterii probiotycznych.

Badania nad miodem manuka podkreślają również działania antyoksydacyjne. Produkt może niwelować nadmiar wolnych rodników, co spowalnia procesy starzenia oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób.

 

Jak powstaje i produkuje się miód manuka?

Zainteresowanie miodem manuka jest ogromne. Wszystko za sprawą jego dobroczynnych właściwości prozdrowotnych. Wiele osób interesuje się również tym, jak powstaje i produkuje się miód manuka. W praktyce, proces nie odbiega od produkcji znanych nam w Europie gatunków miodu.

Miód jest tworzony z nektaru krzewów manuka. Porastają one wybrzeża Nowej Zelandii, Australii oraz niektórych wysp Oceanii. Roślina ta jest nazywana również drzewem herbacianym. Z jego liści produkuje się znany i lubiany na całym świecie napar. Pszczelarze w okolicach dużych skupisk krzewów manuka zakładają swoje pasieki i angażują do produkcji pszczoły.

Pracowite owady zapylają kolejne kwiaty rośliny i pozyskują nektar, który w ulu dojrzewa i przekształca się w miód. Plastry wydobyte z uli muszą zostać odpowiednio przetworzone. Miód jest przetapiany i zbierany do dużych beczek. Następnie, zapasy trafiają do producentów, którzy przekształcają naturalny miód w produkty spożywcze oraz kosmetologiczne.

 

 

Jak smakuje miód manuka?

Pierwszy kontakt z miodem manuka może być dużym zaskoczeniem dla osób, które doskonale znają smak miodów produkowanych w polskich pasiekach. Manuka posiada barwę ciemnego bursztynu i charakteryzuje się bardzo intensywnym, kwiatowym smakiem. Wyraźnie odczuwalna jest również goryczka. Manuka jest mniej słodki od tradycyjnych miodów.

Skąd tak duże różnice w smaku? Główną przyczyną jest oczywiście wysoka zawartość metyloglioksalu. To substancja aktywna odpowiedzialna za lecznicze działanie miodu. Na zupełne inny smak wpływają również naturalne uwarunkowania krzewów manuka oraz miejsce, w którym są uprawiane. Rosną wyłącznie w klimacie typowym dla wybrzeża Nowej Zelandii.

Osoby, które interesują się tym, jak smakuje miód manuka, początkowo mogą być zaskoczone dużymi różnicami. Bardzo szybko można się jednak przyzwyczaić do charakterystycznego smaku Manuka. W sklepach dostępne są również różne warianty smakowe tego produktu.

 

Czym różni się zwykły miód od miodu manuka?

Miód manuka jest najzdrowszym, a zarazem najdroższym miodem na całym świecie. Może być produkowany jedynie na wybrzeżu Nowej Zelandii oraz Australii. To właśnie stamtąd pochodzi cenne drzewo herbaciane z rodzinny mirtowatych. Czym różni się zwykły miód od miodu manuka i dlaczego jest uważany za znacznie zdrowszy od europejskich gatunków?

Nieco inny skład, a także wyjątkowe właściwości rośliny manuka wpływają również na inny smak. Manuka jest bardziej intensywny i posiada charakterystyczną goryczkę. Jest mniej słodki od polskich odmian miodu. Za sprawą cenniejszych właściwości leczniczych jest również odpowiednio droższy.

 

Czym jest olej manuka?

Olej manuka to cenione remedium o silnych właściwościach antyseptycznych. Produkt ten jest wytwarzany z liści krzewów manuka porastających wybrzeża Nowej Zelandii oraz Australii. Badania wykazały, że działanie olejka manuka jest kilkukrotnie silniejsze od penicyliny. W jakich sytuacjach możemy stosować ten produkt?

Jest on stosowany zarówno w wersji spożywczej, jak również kosmetycznej. Osoby, które szukają odpowiedzi na pytanie, czym jest olej manuka, muszą wiedzieć, że odznacza go silne działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Zwalcza grzyby, łagodzi stany zapalne, działa jako naturalny środek przeciwbólowy. Może być stosowany doustnie lub wcierany w błony śluzowe.

Substancją leczniczą w oleju manuka jest również metyloglioksal. Ta sama substancja odpowiada zresztą za lecznicze właściwości miodu. Stosowany jako kosmetyk, olej manuka uchodzi za doskonałe remedium na liczne mankamenty skórne. Łagodzi trądzik, wygładza zmarszczki, a także zwalcza wolne rodniki, dzięki czemu, hamuje procesy starzenia.

 

Czy miód manuka może być szkodliwy?

Istnieje mądre powiedzenie, że wszystko stosowane w nadmiarze jest niezdrowe. Nie inaczej jest w przypadku dobroczynnego miodu manuka, zaliczanego do grona super zdrowej żywności. Stosowanie tego produktu w nadmiarze, szczególnie w formie produktów spożywczych, nie jest korzystne dla naszego organizmu.

Wszystko za sprawą ogromnej ilości węglowodanów. W 100 gramach produktu znajduje się nawet 350 kalorii. Oczywiście miód manuka wciąż jest dużo zdrowszy od cukru, a to za sprawą większej zawartości substancji odżywczych. Nie mniej jednak, nadmierne stosowanie miodu manuka sprawia, że dostarczamy do naszego organizmu zbyt duże ilości cukrów. W związku z tym, przeciwskazaniem do stosowania tego produktu jest oczywiście cukrzyca oraz problemy z nadwagą.

Stosowany w rozsądnych ilościach nie posiada wad i nie powoduje skutków ubocznych. Reasumując, czy miód manuka może być szkodliwy? Tak, ale tylko stosowany w bardzo dużych ilościach.

 

Jak sprawdzić oryginalność miodu manuka?

Oryginalne miody manuka podlegają ścisłym regulacjom prawnym. W związku z tym, produkt musi być odpowiednio zabezpieczony i oznaczony odpowiednią licencją. Najlepszym sposobem jest po prostu zakup od licencjonowanych dostawców, którzy mogą pochwalić się pozytywnymi opiniami w Internecie. W ten sposób łatwo odróżnisz tanie jakości podróbki od oryginału.

Czy istnieją sprawdzone sposoby na to, jak sprawdzić oryginalność miodu manuka? Jak najbardziej. Na nadruku słoiczka znajduje się numer partii, a także certyfikat produktu. Często jest on dodawany także w formie zawieszki. Słoiczek posiada zabezpieczenia w formie dolnej zakrętki, a także folii, która znajduje się pod wieczkiem. W ten sposób, produkty są zabezpieczone przed działaniem czynników środowiskowych i nie tracą swoich właściwości w fazach transportu i magazynowania.

Ceniony dostawca zawsze informuje na ulotce skąd pochodzi dany miód. Pamiętajmy, że manuka jest produkowany wyłącznie w Nowej Zelandii, Australii oraz niektórych krajach Oceanii. A zatem, kraj pochodzenia również jest cenną informacją dla osób weryfikujących oryginalność produktu.

 

Gdzie kupić oryginalny miód manuka z Nowej Zelandii ?

Po oryginalny miód manuka zapraszamy do naszego sklepu: https://www.pracowniaziol.pl/sklep

 

Zbiór badań naukowych odnośnie miodu manuka

  • Adams C. J., Boult C. H., Deadman B. J., Farr J. M., Grainger M. N. C., Manley-Harris M., et al. (2008). Isolation by HPLC and characterisation of the bioactive fraction of New Zealand manuka (Leptospermum scoparium) honey. Carbohydr. Res. 343 651–659. 10.1016/j.carres.2007.12.011 [PubMed] [CrossRef[]
  • Adams C. J., Manley-Harris M., Molan P. C. (2009). The origin of methylglyoxal in New Zealand manuka (Leptospermum scoparium) honey. Carbohydr. Res. 344 1050–1053. 10.1016/j.carres.2009.03.020 [PubMed] [CrossRef[]
  • Al Somal N., Coley K. E., Molan P. C., Hancock B. M. (1994). Susceptibility of Helicobacter pylori to the antibacterial activity of manuka honey. J. R. Soc. Med. 87 9–12. [PMC free article] [PubMed[]
  • Allen K., Molan P., Reid G. (1991). A survey of the antibacterial activity of some New Zealand honeys. J. Pharm. Pharmacol. 43 817–822. 10.1111/j.2042-7158.1991.tb03186.x [PubMed] [CrossRef[]
  • Allen K. L., Molan P. C. (1997). The sensitivity of mastitis-causing bacteria to the antibacterial activity of honey. N. Z. J. Agric. Res. 40 537–540. 10.1080/00288233.1997.9513276 [CrossRef[]
  • Anthimidou E., Mossialos D. (2012). Antibacterial activity of Greek and Cypriot honeys against Staphylococcus aureus and Pseudomonas aeruginosa in comparison to manuka honey. J. Med. Food 16 42–47. 10.1089/jmf.2012.0042 [PubMed] [CrossRef[]
  • Balan P., Mal G., Das S., Singh H. (2016). Synergistic and additive antimicrobial activities of curcumin, manuka honey and whey proteins. J. Food Biochem. 10.1111/jfbc.12249 [CrossRef[]
  • Bassam Z., Zohra B. I., Saada A.-A. (1997). The effects of honey on Leishmania parasites: an in vitro study. Trop. Doctor 27 36–38. [PubMed[]
  • Biglari B., Moghaddam A., Santos K., Blaser G., Büchler A., Jansen G., et al. (2013). Multicentre prospective observational study on professional wound care using honey (Medihoney). Int. Wound J. 10 252–259. 10.1111/j.1742-481X.2012.00970.x [PubMed] [CrossRef[]
  • Bischofberger A., Dart C., Horadagoda N., Perkins N., Jeffcott L., Little C., et al. (2016). Effect of Manuka honey gel on the transforming growth factor β1 and β3 concentrations, bacterial counts and histomorphology of contaminated full-thickness skin wounds in equine distal limbs. Aust. Vet. J. 94 27–34. 10.1111/avj.12405 [PubMed] [CrossRef[]
  • Blair S., Cokcetin N., Harry E., Carter D. (2009). The unusual antibacterial activity of medical-grade Leptospermum honey: antibacterial spectrum, resistance and transcriptome analysis. Eur. J. Clin. Microbiol. Infect. Dis. 28 1199–1208. 10.1007/s10096-009-0763-z [PubMed] [CrossRef[]
  • Blair S. E., Carter D. A. (2005). The potential for honey in the management of wounds and infections. J. Austral. Infect. Control 10 24–31. []
  • Brady N., Molan P., Harfoot C. (1996). The sensitivity of dermatophytes to the antimicrobial activity of manuka honey and other honey. Pharm. Pharmacol. Commun. 2 471–473. []
  • Carnwath R., Graham E. M., Reynolds K., Pollock P. J. (2014). The antimicrobial activity of honey against common equine wound bacterial isolates. Vet. J. 199 110–114. 10.1016/j.tvjl.2013.07.003 [PubMed] [CrossRef[]
  • Chen C., Campbell L., Blair S. E., Carter D. A. (2012). The effect of heat treatment on the antimicrobial properties of honey. Front. Microbiol. 3:265 10.3389/fmicb.2012.00265 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
  • Cooper R., Jenkins L., Henriques A., Duggan R., Burton N. (2010). Absence of bacterial resistance to medical-grade manuka honey. Eur. J. Clin. Microbiol. Infect. Dis. 29 1237–1241. 10.1007/s10096-010-0992-1 [PubMed] [CrossRef[]
  • Cooper R. A., Halas E., Molan P. C. (2002a). The efficacy of honey in inhibiting strains of Pseudomonas aeruginosa from infected burns. J. Burn Care Rehabil. 23 366–370. 10.1097/00004630-200211000-00002 [PubMed] [CrossRef[]
  • Cooper R. A., Molan P. C. (1999). The use of honey as an antiseptic in managing Pseudomonas infection. J. Wound Care 8 161–164. 10.12968/jowc.1999.8.4.25867 [PubMed] [CrossRef[]
  • Cooper R. A., Molan P. C., Harding K. G. (1999). Antibacterial activity of honey against strains of Staphylococcus aureus from infected wounds. J. R. Soc. Med. 92 283–285. [PMC free article] [PubMed[]
  • Cooper R. A., Molan P. C., Harding K. G. (2002b). The sensitivity to honey of Gram-positive cocci of clinical significance isolated from wounds. J. Appl. Microbiol. 93 857–863. 10.1046/j.1365-2672.2002.01761.x [PubMed] [CrossRef[]
  • Cooper R. A., Wigley P., Burton N. F. (2000). Susceptibility of multiresistant strains of Burkholderia cepacia to honey. Lett. Appl. Microbiol. 31 20–24. 10.1046/j.1472-765x.2000.00756.x [PubMed] [CrossRef[]
  • Dart A., Bischofberger A., Dart C., Jeffcott L. (2015). A review of research into second intention equine wound healing using manuka honey: current recommendations and future applications. Equine Vet. Educ. 27 658–664. 10.1111/eve.12379 [CrossRef[]
  • Estevinho L., Pereira A. P., Moreira L., Dias L. G., Pereira E. (2008). Antioxidant and antimicrobial effects of phenolic compounds extracts of Northeast Portugal honey. Food Chem. Toxicol. 46 3774–3779. 10.1016/j.fct.2008.09.062 [PubMed] [CrossRef[]
  • French V. M., Cooper R. A., Molan P. C. (2005). The antibacterial activity of honey against coagulase-negative Staphylococci. J. Antimicrobial Chemother. 56 228–231. 10.1093/jac/dki193 [PubMed] [CrossRef[]
  • George N. M., Cutting K. F. (2007). Antibacterial honey (Medihoney): in-vitro activity against clinical isolates of MRSA, VRE, and other multiresistant gram-negative organisms including Pseudomonas aeruginosa. Wounds 19:231. [PubMed[]
  • Halstead F. D., Webber M. A., Rauf M., Burt R., Dryden M., Oppenheim B. A. (2016). In vitro activity of an engineered honey, medical-grade honeys, and antimicrobial wound dressings against biofilm-producing clinical bacterial isolates. J. Wound Care 25 93–102. 10.12968/jowc.2016.25.2.93 [PubMed] [CrossRef[]
  • Hammond E. N., Donkor E. S. (2013). Antibacterial effect of Manuka honey on Clostridium difficile. BMC Res. 6:188 10.1186/1756-0500-6-188 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
  • Henriques A. F., Jenkins R. E., Burton N. F., Cooper R. A. (2010). The intracellular effects of manuka honey on Staphylococcus aureus. Eur. J. Clin. Microbiol. Infect. Dis. 29 45–50. 10.1007/s10096-009-0817-2 [PubMed] [CrossRef[]
  • Henriques A. F., Jenkins R. E., Burton N. F., Cooper R. A. (2011). The effect of manuka honey on the structure of Pseudomonas aeruginosa. Eur. J. Clin. Microbiol. Infect. Dis. 30 167–171. 10.1007/s10096-010-1065-1 [PubMed] [CrossRef[]
  • Hudson N. J., Dalrymple B. P., Reverter A. (2012). Beyond differential expression: the quest for causal mutations and effector molecules. BMC Genomics 13:356 10.1186/1471-2164-13-356 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
  • Irish J., Blair S., Carter D. (2011). The antibacterial activity of honey derived from Australian flora. PLoS ONE 6:e18229 10.1371/journal.pone.0018229 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
  • Irish J., Carter D. A., Shokohi T., Blair S. E. (2006). Honey has an antifungal effect against Candida species. Med. Mycol. 44 289–291. 10.1080/13693780600931986 [PubMed] [CrossRef[]
  • Jenkins R., Burton N., Cooper R. (2011). Effect of manuka honey on the expression of universal stress protein A in methicillin-resistant Staphylococcus aureus. Int. J. Antimicrob. Agents 37 373–376. 10.1016/j.ijantimicag.2010.11.036 [PubMed] [CrossRef[]
  • Jenkins R., Burton N., Cooper R. (2013). Proteomic and genomic analysis of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) exposed to manuka honey in vitro demonstrated down-regulation of virulence markers. J. Antimicrobial Chemother. 69 603–615. 10.1093/jac/dkt430 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
  • Jenkins R., Cooper R. (2012). Improving antibiotic activity against wound pathogens with manuka honey in vitro. PLoS ONE 7:e45600 10.1371/journal.pone.0045600 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
  • Jenkins R., Roberts A., Brown H. L. (2015a). On the antibacterial effects of manuka honey: mechanistic insights. Res. Rep. Biol. 6 215–224. 10.2147/RRB.S75754 [CrossRef[]
  • Jenkins R., Wootton M., Howe R., Cooper R. (2015b). A demonstration of the susceptibility of clinical isolates obtained from cystic fibrosis patients to manuka honey. Arch. Microbiol. 197 597–601. 10.1007/s00203-015-1091-6 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
  • Kalapos M. P. (2008). The tandem of free radicals and methylglyoxal. Chem. Biol. Interact. 171 251–271. 10.1016/j.cbi.2007.11.009 [PubMed] [CrossRef[]
  • Kato Y., Umeda N., Maeda A., Matsumoto D., Kitamoto N., Kikuzaki H. (2012). Identification of a novel glycoside, leptosin, as a chemical marker of manuka honey. J. Agric. Food Chem. 60 3418–3423. 10.1021/jf300068w [PubMed] [CrossRef[]
  • Kilty S. J., Duval M., Chan F. T., Ferris W., Slinger R. (2011). Methylglyoxal: (active agent of manuka honey) in vitro activity against bacterial biofilms. Int. Forum Allergy Rhinol. 1 348–350. 10.1002/alr.20073 [PubMed] [CrossRef[]
  • Kronda J. M., Cooper R. A., Maddocks S. E. (2013). Manuka honey inhibits siderophore production in Pseudomonas aeruginosa. J. Appl. Microbiol. 115 86–90. 10.1111/jam.12222 [PubMed] [CrossRef[]
  • Kwakman P. H., te Velde A. A., de Boer L., Vandenbroucke-Grauls C. M., Zaat S. A. (2011). Two major medicinal honeys have different mechanisms of bactericidal activity. PLoS ONE 6:e17709 10.1371/journal.pone.0017709 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
  • Lee J.-H., Park J.-H., Kim J.-A., Neupane G. P., Cho M. H., Lee C.-S., et al. (2011). Low concentrations of honey reduce biofilm formation, quorum sensing, and virulence in Escherichia coli O157: H7. Biofouling 27 1095–1104. 10.1080/08927014.2011.633704 [PubMed] [CrossRef[]
  • Lin S. M., Molan P. C., Cursons R. T. (2011). The controlled in vitro susceptibility of gastrointestinal pathogens to the antibacterial effect of manuka honey. Eur. J. Clin. Microbiol. Infect. Dis. 30 569–574. 10.1007/s10096-010-1121-x [PubMed] [CrossRef[]
  • Liu M., Lu J., Müller P., Turnbull L., Burke C. M., Schlothauer R. C., et al. (2014). Antibiotic-specific differences in the response of Staphylococcus aureus to treatment with antimicrobials combined with manuka honey. Front. Microbiol. 5:779 10.3389/fmicb.2014.00779 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
  • Lu J., Carter D. A., Turnbull L., Rosendale D., Hedderley D., Stephens J., et al. (2013). The effect of New Zealand kanuka, manuka and clover honeys on bacterial growth dynamics and cellular morphology varies according to the species. PLoS ONE 8:e55898 10.1371/journal.pone.0055898 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
  • Lu J., Turnbull L., Burke C. M., Liu M., Carter D. A., Schlothauer R. C., et al. (2014). Manuka-type honeys can eradicate biofilms produced by Staphylococcus aureus strains with different biofilm-forming abilities. PeerJ 2:e326 10.7717/peerj.326 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
  • Maddocks S. E., Jenkins R. E., Rowlands R. S., Purdy K. J., Cooper R. A. (2013). Manuka honey inhibits adhesion and invasion of medically important wound bacteria in vitro. Fut. Microbiol. 8 1523–1536. 10.2217/fmb.13.126 [PubMed] [CrossRef[]
  • Maddocks S. E., Lopez M. S., Rowlands R. S., Cooper R. A. (2012). Manuka honey inhibits the development of Streptococcus pyogenes biofilms and causes reduced expression of two fibronectin binding proteins. Microbiology 158 781–790. 10.1099/mic.0.053959-0 [PubMed] [CrossRef[]
  • Majtan J. (2014). Honey: an immunomodulator in wound healing. Wound Repair Regenerat. 22 187–192. 10.1111/wrr.12117 [PubMed] [CrossRef[]
  • Majtan J., Bohova J., Horniackova M., Klaudiny J., Majtan V. (2014a). Anti-biofilm effects of honey against wound pathogens Proteus mirabilis and Enterobacter cloacae. Phytother. Res. 28 69–75. 10.1002/ptr.4957 [PubMed] [CrossRef[]
  • Majtan J., Bohova J., Prochazka E., Klaudiny J. (2014b). Methylglyoxal may affect hydrogen peroxide accumulation in manuka honey through the inhibition of glucose oxidase. J. Med. Food 17 290–293. 10.1089/jmf.2012.0201 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
  • Majtan J., Klaudiny J., Bohova J., Kohutova L., Dzurova M., Sediva M., et al. (2012). Methylglyoxal-induced modifications of significant honeybee proteinous components in manuka honey: possible therapeutic implications. Fitoterapia 83 671–677. 10.1016/j.fitote.2012.02.002 [PubMed] [CrossRef[]
  • Majtan J., Majtanova L., Bohova J., Majtan V. (2011). Honeydew honey as a potent antibacterial agent in eradication of multi-drug resistant Stenotrophomonas maltophilia isolates from cancer patients. Phytother. Res. 25 584–587. 10.1002/ptr.3304 [PubMed] [CrossRef[]
  • Malone L. A., Gatehouse H. S., Tregidga E. L. (2001). Effects of time, temperature, and honey on Nosema apis (Microsporidia: Nosematidae), a parasite of the honeybee, Apis mellifera (Hymenoptera: Apidae). J. Invertebrate Pathol. 77 258–268. 10.1006/jipa.2001.5028 [PubMed] [CrossRef[]
  • Mavric E., Wittmann S., Barth G., Henle T. (2008). Identification and quantification of methylglyoxal as the dominant antibacterial constituent of Manuka (Leptospermum scoparium) honeys from New Zealand. Mol. Nutrit. Food Res. 52 483–489. 10.1002/mnfr.200700282 [PubMed] [CrossRef[]
  • Molan P. M. (2008). An explanation of why the MGO level in manuka honey does not show the antibacterial activity. New Zealand Beekeeper 16 11–13. []
  • Mullai V., Menon T. (2007). Bactericidal activity of different types of honey against clinical and environmental isolates of Pseudomonas aeruginosa. J. Alternat. Complement. Med. 13 439–442. 10.1089/acm.2007.6366 [PubMed] [CrossRef[]
  • Müller P., Alber D. G., Turnbull L., Schlothauer R. C., Carter D. A., Whitchurch C. B., et al. (2013). Synergism between Medihoney and rifampicin against methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). PLoS ONE 8:e57679 10.1371/journal.pone.0057679 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
  • Mundo M. A., Padilla-Zakour O. I., Worobo R. W. (2004). Growth inhibition of foodborne pathogens and food spoilage organisms by select raw honeys. Int. J. Food Microbiol. 97 1–8. 10.1016/j.ijfoodmicro.2004.03.025 [PubMed] [CrossRef[]
  • Nilforoushzadeh M. A., Jaffary F., Moradi S., Derakhshan R., Haftbaradaran E. (2007). Effect of topical honey application along with intralesional injection of glucantime in the treatment of cutaneous leishmaniasis. BMC Complement Altern. Med. 7:1 10.1186/1472-6882-7-1 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
  • Norton A. M., McKenzie L. N., Brooks P. R., Pappalardo L. J. (2015). Quantitation of dihydroxyacetone in Australian Leptospermum nectar via High-Performance Liquid Chromatography. J. Agric. Food Chem. 63 6513–6517. 10.1021/acs.jafc.5b01930 [PubMed] [CrossRef[]
  • Okhiria O., Henriques A., Burton N., Peters A., Cooper R. (2009). Honey modulates biofilms of Pseudomonas aeruginosa in a time and dose dependent manner. J. ApiProduct. ApiMedical Sci. 1 6–10. 10.3896/IBRA.4.01.1.03 [CrossRef[]
  • Osato M. S., Reddy S. G., Graham D. Y. (1999). Osmotic effect of honey on growth and viability of Helicobacter pylori. Dig. Dis. Sci. 44 462–464. 10.1023/A:1026676517213 [PubMed] [CrossRef[]
  • Packer J. M., Irish J., Herbert B. R., Hill C., Padula M., Blair S. E., et al. (2012). Specific non-peroxide antibacterial effect of manuka honey on the Staphylococcus aureus proteome. Int. J. Antimicrob. Agents 40 43–50. 10.1016/j.ijantimicag.2012.03.012 [PubMed] [CrossRef[]
  • Regulski M. (2008). A novel wound care dressing for chronic leg ulcerations. Podiatry Manag. 27 235–246. []
  • Roberts A. E., Maddocks S. E., Cooper R. A. (2012). Manuka honey is bactericidal against Pseudomonas aeruginosa and results in differential expression of oprF and algD. Microbiology 158 3005–3013. 10.1099/mic.0.062794-0 [PubMed] [CrossRef[]
  • Roberts A. E. L., Maddocks S. E., Cooper R. A. (2015). Manuka honey reduces the motility of Pseudomonas aeruginosa by suppression of flagella-associated genes. J. Antimicrob. Chemother. 70 716–725. 10.1093/jac/dku448 [PubMed] [CrossRef[]
  • Sajid M., Azim M. K. (2012). Characterization of the nematicidal activity of natural honey. J. Agric. Food Chem. 60 7428–7434. 10.1021/jf301653n [PubMed] [CrossRef[]
  • Shahzad A., Cohrs R. J. (2012). In vitro antiviral activity of honey against varicella zoster virus (VZV): a translational medicine study for potential remedy for shingles. Transl. Biomed. 3:2[PMC free article] [PubMed[]
  • Sherlock O., Dolan A., Athman R., Power A., Gethin G., Cowman S., et al. (2010). Comparison of the antimicrobial activity of Ulmo honey from Chile and Manuka honey against methicillin-resistant Staphylococcus aureusEscherichia coli and Pseudomonas aeruginosa. BMC Complement Altern. Med. 10:47 10.1186/1472-6882-10-47 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
  • Silva-Rocha R., de Lorenzo V. (2010). Noise and robustness in prokaryotic regulatory networks. Annu. Rev. Microbiol. 64 257–275. 10.1146/annurev.micro.091208.073229 [PubMed] [CrossRef[]
  • Smith T., Hanft J. R., Legel K. (2009). Topical Leptospermum honey in recalcitrant venous leg wounds: a preliminary case series. Adv. Skin Wound Care 22 68–71. 10.1097/01.ASW.0000345283.05532.9a [PubMed] [CrossRef[]
  • Soffer A. (1976). Chihuahuas and laetrile, chelation therapy, and honey from Boulder, Colorado [editorial]. Arch. Intern. Med. 136 865–866. 10.1001/archinte.136.8.865 [PubMed] [CrossRef[]
  • Sojka M., Valachova I., Bucekova M., Majtan J. (2016). Antibiofilm efficacy of honey and bee-derived defensin-1 on multi-species wound biofilm. J. Med. Microbiol. 10.1099/jmm.0.000227 [Epub ahead of print]. [PubMed] [CrossRef[]
  • Stephens J. M., Schlothauer R. C., Morris B. D., Yang D., Fearnley L., Greenwood D. R., et al. (2010). Phenolic compounds and methylglyoxal in some New Zealand manuka and kanuka honeys. Food Chem. 120 78–86. 10.1016/j.foodchem.2009.09.074 [CrossRef[]
  • Tan H. T., Rahman R. A., Gan S. H., Halim A. S., Hassan S. A., Sulaiman S. A., et al. (2009). The antibacterial properties of Malaysian tualang honey against wound and enteric microorganisms in comparison to manuka honey. BMC Complement Altern. Med. 9:34 10.1186/1472-6882-9-34 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
  • Watanabe K., Rahmasari R., Matsunaga A., Haruyama T., Kobayashi N. (2014). Anti-influenza viral effects of honey in vitro: potent high activity of manuka honey. Arch. Med. Res. 45 359–365. 10.1016/j.arcmed.2014.05.006 [PubMed] [CrossRef[]
  • Wilkinson J. M., Cavanagh H. M. A. (2005). Antibacterial activity of 13 honeys against Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa. J. Med. Food 8 100–103. 10.1089/jmf.2005.8.100 [PubMed] [CrossRef[]
  • Williams S., King J., Revell M., Manley-Harris M., Balks M., Janusch F., et al. (2014). Regional, annual, and individual variations in the dihydroxyacetone content of the nectar of manuka (Leptospermum scoparium) in New Zealand. J. Agric. Food Chem. 62 10332–10340. 10.1021/jf5045958 [PubMed] [CrossRef[]
  • Willix D. J., Molan P. C., Harfoot C. G. (1992). A comparison of the sensitivity of wound-infecting species of bacteria to the antibacterial activity of manuka honey and other honey. J. Appl. Bacteriol. 73 388–394. 10.1111/j.1365-2672.1992.tb04993.x [PubMed] [CrossRef[]
  • Windsor S., Pappalardo M., Brooks P., Williams S., Manley-Harris M. (2012). A convenient new analysis of dihydroxyacetone and methylglyoxal applied to Australian Leptospermum honeys. J. Pharmacogn. Phytother. 4 6–11. []

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *