Herbata oolong (ulung) – właściwości / jak parzyć?

Herbata oolong (ulung) – właściwości / jak parzyć?

Jakie właściwości ma herbata oolong? Jak ją parzyć? Skąd pochodzi i dlaczego jest nazywana niebieską herbatą? W jaki sposób parzyć oolongi metodą gonfu cha? Jeżeli ciekawi Cię, skąd się wzięła herbata ulung i dlaczego tak szybko zyskała popularność w Europie, to zapraszamy do czytania!

Herbata oolong – co to tak właściwie jest?

Herbata oolong, nazywana także herbatą ulung, to pół zielona, pół czarna herbata o specyficznym, unikalnym smaku. Oolongi pochodzą z Chin i największą popularność zdobyły w czasach dynastii Ming. Herbata oolong swoją nazwę zawdzięcza chińskiemu słowu Wu-loung (smok, stąd też nazwa: smocza herbata), ale jest również nazywana niebieską herbatą.

Herbata oolong ma delikatny smak i aromat, który różni się w zależności od czasu parzenia oraz czasu trwania fermentacji podczas produkcji mieszanki. Herbata ulung to herbata częściowo utleniona – jej produkcja na początku bardzo przypomina produkcję czarnej herbaty. Produkcja oolongów wygląda tak:

  1. Zbieranie liści herbaty.
  2. Wystawianie ich na słońce, by zwiędły.
  3. Z liści odparowuje woda, a jej miejsce zajmuje powietrze.
  4. W tym czasie zachodzi fermentacja enzymatyczna (oksydacja).
  5. Żeby wspomóc fermentację liście przerzuca się w specjalnych, wiklinowych lub bambusowych koszach.
  6. Liście poddaje się procesowi ocieplenia, a następnie gwałtownie się je schładza.

Liście niebieskiej herbaty suszy się w niższej temperaturze, niż następuje to w przypadku herbaty czarnej.

Herbata oolong – właściwości

Herbaty ulung mają właściwości zarówno czarnej, jak i zielonej herbaty. Oolong zawiera zarówno teofilinę, jak i kofeinę (mniej niż herbaty czarne), która działa pobudzająco na organizm. Oprócz tego zawiera liczne minerały i witaminy, takie jak:

  • żelazo,
  • fosfor,
  • wapń,
  • witaminy A, E, K, C oraz B.

Zarówno smak, jak i aromat oolongów zależy od szeregu różnych czynników, jak:

  • temperatura i czas zakończenia fermentacji,
  • sposób parzenia,
  • region, z którego pochodzą liście,
  • sposób, w jaki przeprowadzana jest fermentacja.

Szacuje się, że na całym świecie można spotkać około 3 tysiące różnych gatunków herbaty oolong. Najczęściej produkuje się ją w Chinach (prowincja Fujian, Anxi i Guang Dong) i sprowadza do Europy. Herbata oolong może pozytywnie wpłynąć na odchudzanie, a także może z powodzeniem zastąpić poranną kawę.

Herbata ulung – parzenie

Wiesz już, jakie właściwości ma herbata oolong. Teraz czas na poznanie najlepszego sposobu parzenia. Jak parzyć herbatę oolong? Jeżeli robisz ją w kubku, to wsyp do naczynia płaską łyżkę stołową herbaty. Najlepiej byłoby parzyć niebieską herbatę w temperaturze 80°C przez 2-3 minuty. Po tym czasie odsącz liście (lub skorzystaj ze specjalnego zaparzacza). Warto byś przed rozpoczęciem parzenia opłukał susz.

Pamiętaj, że dobre gatunkowo oolongi możesz parzyć nawet 5 razy! W Chinach najczęściej parzy się oolongi metodą gongfu cha. Jak parzyć herbatę oolong w ten sposób? Do specjalnego naczynia, nazywanego gaiwan, wsypuje się dużą ilość liści i zalewa małą ilością wody. Parzy się ją jednak często, wielokrotnie i dużo krócej, niż w Europie (pierwsze parzenie trwa zwykle około 1,5 minuty, a kolejne: 30 sekund).

Herbata oolong – nietypowa, pyszna i pobudzająca

Herbata oolong ma ciekawe właściwości, nietypowy smak i aromat. Zawdzięcza to m.in. niekompletnej fermentacji (która nie zachodzi w środku liści, a tylko na ich brzegach). W zależności od regionu i czasu parzenia oraz sposobu przeprowadzania fermentacji oolongi mogą mieć bardzo delikatny, lub intensywny smak. Jest jednak łagodniejsza od czarnej herbaty. Przed zakupem herbaty ulung dowiedz się, jak długo prażone były liście – to Ci da wskazówkę jak długo parzyć taką herbatę. Zwyczajowo powinno się ją parzyć w 80-85°C przez nie dłużej niż 3 minuty.

Przez swoje właściwości herbata ulung może zastąpić kawę, jednak należy pamiętać, że zawiera dużo mniej kofeiny niż herbata czarna. Warto jednak, m.in. ze względu na dużą zawartość minerałów i innych mikroskładników, włączyć ją do swojej codziennej diety.

Jeżeli szukasz herbaty oolong to możesz nabyć ją w sklepie Pracowni ziół. Kliknij tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *