Jak zrobić domowe rumiankowo-lawendowe herbatniki

Lato powoli dobiega końca… Choć polska jesień jest pełna uroków, w deszczowe dni zatęsknimy za chwilami spędzonymi blisko natury, zapachami kwiatów i łąk.

Będziemy je wspominać przy kubku gorącej herbaty lub kawy… I chciałoby się zachować jego kolory, zapachy, relaks słonecznych wieczorów. Tak wpadłam na pomysł dodania rumianku i lawendy, znanych ze swoich relaksujących właściwości, do prostych maślanych herbatników.

O właściwościach rumianku wspominałam już w przepisie https://www.pracowniaziol.pl/lody-rumiankowe/

Rumianek pospolityMatricaria chamomilla, wpływa pozytywnie na pracę układu trawiennego, jest także pomocny w łagodzeniu stresu i napięć. Bardzo często gości w naszych domach jako składnik popularnej herbatki ziołowej i łagodny napar dla dzieci.

Podobne działanie ma lawendaLavandula spp., które przypisywane jest zawartym w niej olejkom lotnym, takim jak linalol, furfurol, cyneol i geraniolpinen. Mają one charakterystyczny, gorzki smak, dlatego w przepisie lawenda została wykorzystana w mniejszej ilości.

Jednakże także dzięki nim zapach lawendy odstrasza owady takie jak komary i ćmy. Roślina ta znana jest także z właściwości antybakteryjnych i wspomagających gojenie ran. Zapach lawendy lub picie naparów z jej kwiatów ma działanie uspokajające i ułatwiające zasypianie.

Kwiaty zaparzone zostały w gorącym maśle, oddając mu swoje niesamowite aromaty. Ich smak jest wyczuwalny, ale delikatny – śmiało można dodać ich więcej, by uzyskać bardziej wyrazisty kwiatowy aromat. Z pewnością metoda ta sprawdzi się także z użyciem innych kwiatów.

jak zrobic herbatniki rumiankowo lawendowe

Składniki na ok. 35 małych ciasteczek – 1 blachę:

  • 1/2 szklanki kwiatów rumianku
  • 1 1/2 – 2 łyżeczki kwiatów lawendy
  • kostka masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 1/8 łyżeczki soli
HERBATNIKI ZIOŁOWE
HERBATNIKI ZIOŁOWE

Przygotowanie:

1. W niewielkim garnku stopić masło. Następnie wyłączyć ogień i do gorącego masła wsypać kwiaty. Należy pozostawić je do zaparzenia na około 20 minut, aż masło ostygnie do temperatury pokojowej. Wówczas odcedzić kwiaty przez gęste sitko i odcisnąć je dokładnie. Powinno pozostać około ½ szklanki stopionego masła. Masło odstawić do lodówki, aż ponownie stężeje do miękkiej, kremowej konsystencji, nasyconej aromatem kwiatów.

2. W większej misce utrzeć miękkie masło z cukrem, aż do uzyskania puszystej masy, przez około 5 minut. Dodać mleko i połączyć składniki.

3. W mniejszej misce wymieszać mąkę i sól, a następnie dosypywać powoli do wilgotnych składników, mieszając aż do uzyskania gładkiej masy. Uformować z ciasta kulę i odstawić do lodówki na około 30 minut, by stwardniała.

4. Nagrzać piekarnik do 175 stopni i wyłożyć blachę papierem do pieczenia.

5. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i wyciąć dowolne kształty. Umieścić na blasze w ok 2 centymetrowych odstępach.

6. Piec przez około 15-20 minut, aż ciasteczka staną się złociste. Opcjonalnie ostudzone ciastka polać można domowym lukrem.

Smacznego!

HERBATNIKI ZIOŁOWE
HERBATNIKI ZIOŁOWE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *