Jak zrobić miód nagietkowo-pokrzywowy

Szukasz sposobu, by w prosty sposób dodać do diety kolejne zioła? A może inspiracji na ręcznie wykonany i wykwintny prezent? Dzięki temu przepisowi na miód infuzowany nagietkiem i pokrzywą, znajdziesz idealne rozwiązanie.

Miód jest nie tylko pyszny, ale ma także odżywczy i wzmacniający wpływ na nasz organizm. Zawiera duże ilości pierwiastków takich jak potas, magnez, fosfor,chlor, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt.

Jest źródłem witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwasu foliowego, pantotenowego i biotyny oraz antyoksydantów.

Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia
sercowego, a obecny w nim potas zbawiennie działa na układ krążenia.

Miód wykazuje silne właściwości bakteriobójcze oraz hamuje rozrost grzybów.

Ma pozytywny wpływ na naszą odporność, może być używany w leczeniu ran oraz oparzeń, a także w pielęgnacji skóry.


Możemy dodatkowo wzbogacić jego właściwości dodając do niego rozmaite zioła, zyskując przy tym unikatowe walory smakowe i estetyczne.

W tym przepisie wykorzystane zostały nagietek i pokrzywa . Poniższy przepis może jednak stać się inspiracją do innych miodowych eksperymentów.

Warto spróbować także infuzji relaksującej, z rumiankiem i lawendą, aromatycznej, sprawdzającej się także do dań wytrawnych i serów – z rozmarynem , tymiankiem lub szałwią, a także delikatnej, kwiatowej, z płatkami róży czy melisą.

infuzowany miód

Nagietek (Calendula officinalis) wspomaga gojenie skóry i tkanek, zewnętrznie i wewnętrznie.

Od dziesięcioleci stosuje się go do łagodzenia ran, ukąszeń i oparzeń, wysypek czy otarć.

Ma bowiem właściwości hamujące rozwój bakterii i przeciwzapalne – nagietek zawiera kwas salicylowy. Ma zbawienne działanie na układ trawienny: wspomaga pracę wątroby, pęcherzyka żółciowego,
przebieg procesów trawienny. Stosowany być może także przy biegunkach – jako środek ściągający, wspomagająco w czasie infekcji – jako środek napotny i oczyszczający z toksyn.

U kobiet pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu rozrodczego i reguluje cykle miesiączkowe.


Drugim roślinnym dodatkiem jest pokrzywa (Urtica dioica). Jej działanie odżywcze jest związane z bogactwem minerałów, witamin, aminokwasów i wysokiej zawartości chlorofilu, czemu zawdzięcza swój nieco słony smak. Jest źródłem wapnia, magnezu, żelaza i krzemionki, witamin A, C, E i K.

Dlatego też można spożywać ją nawet codziennie, jako roślinę działającą odżywczo, oczyszczająco, wspomagającą podczas rekonwalescencji po chorobie lub w okresie osłabienia.


Dodatkowo, pozytywnie wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, funkcjonowanie układu moczowego i oczyszczanie organizmu z toksyn. Jest też stosowana do płukania włosów, w formie naparu, jako środek na wypadanie włosów.


Przepis na infuzowany miód nagietkowo-pokrzywowy

Potrzebne będzie:

  • 200 ml słoiczek miodu o łagodnym smaku
  • łyżka suszonej pokrzywy
  • łyżka suszonych płatków nagietka

Sposób przygotowania:

  1. Delikatnie podgrzać miód w kąpieli wodnej, nie przekraczając 40°C, by nie utracić cennych
    właściwości.
  2. Zioła utrzeć w moździerzu lub zmielić, przesiać przez sito. W przypadku kwiatów nagietka,
    można je pozostawić w całości, jednak pokrzywa lepiej sprawdza się sproszkowana.
  3. Dodać rośliny do miodu i dokładnie wymieszać. W płynnym miodzie z czasem zioła będą opadać
    na dno. Alternatywą jest użycie miodu kremowego.
  4. Miód odstawić na co najmniej kilka dni, by nabrał aromatu dodanych ziół.
    Można wykorzystywać także świeże zioła, jednak wówczas należy obserwować słoik, gdyż wilgoć
    zawarta w roślinach zwiększa ryzyko wytworzenia pleśni.

    Do czego najczęściej dodajecie miód? Czy wypróbowaliście ten przepis z nagietkiem lub innymi roślinami? Napiszcie w komentarzach!
miód z nagietkiem i pokrzywą 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *