Jak zrobić doskonałe lody rumiankowo – truskawkowe

Nadchodzi lato, a wraz z nimi słoneczne dni i upały. Szukając ochłody, sięgniemy po zimne napoje i lody.

Z pewnością znacie orzeźwiające działanie naparów z mięty pieprzowej (https://www.pracowniaziol.pl/produkt/mieta-pieprzowa-lisc-polska/) lub zielonej (https://www.pracowniaziol.pl/produkt/mieta-zielona-spearmint/) oraz herbatki z hibiskusa (https://www.pracowniaziol.pl/produkt/hibiskus-kwiat/). Na ten okres gorąco polecamy także naszą mieszankę „Dobra mięta” (https://www.pracowniaziol.pl/produkt/herbata-ziolowa-dobra-mieta-100-g) o wyjątkowym, odświeżającym smaku, która nada się także na wspaniałą herbatę mrożoną.

Co powiecie jednak na domowe lody z ziołowym akcentem? Na bazie świeżych truskawek i jogurtu, do tego bez przetworzonego cukru, z pełnowartościowych produktów, które pewnie i tak macie już w domu!

Lody truskawkowe z rumiankiem

Składniki:

(przepis na 1 litr)

  • 400 g świeżych truskawek
  • ½ szklanki miodu, lub ¼ szklanki syrop klonowego
  • 5 g suszonych kwiatów rumianku (ok ¼ szklanki) – twarde łodyżki należy usunąć https://www.pracowniaziol.pl/produkt/rumianek-koszyczek/
  • nasiona z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
  • 3 szklanki jogurtu (w wersji wegańskiej można zastąpić śmietanką kokosową lub jogurtem wege)
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny

Truskawki zawierają najwięcej witaminy C spośród wszystkich owoców. Są także świetnym źródłem antyoksydantów, innych witamin i minerałów, w tym manganu. Mają właściwości przeciwzapalne. Znane są także ich właściwości regulujące poziom cukru we krwi.

Rumianek ma pozytywny wpływ na układ trawienny. Obniża także poziom cukru we krwi, ma właściwości przeciwzapalne i zawiera cenne dla naszego zdrowia flawonoidy. Zapewne jest Wam także znany ze swoich właściwości relaksujących i usuwających napięcia. Czy wyobrażacie sobie lepszy sposób na letnie odprężenie, niż deser przygotowany na jego bazie, o wiele bardziej odżywczy niż zwykłe lody? 

rumianek_koszyczek
Koszyczek suszonego rumianku doskonale nadaje się na składnik naszych owocowo- ziołowych lodów.

Przygotowanie:

  1. Pokrój ok. ¼ truskawek na małe kawałki i odłóż na bok.
  2. Pozostałe truskawki zmiksuj na gładką masę z miodem, kwiatami rumianku, wanilią, jogurtem, sokiem i skórką z cytryny, uważając szczególnie by rumianek dobrze się rozdrobnił. Jeśli Wasz blender nie ma zbyt dużej mocy, kwiaty można przedtem rozetrzeć w moździerzu.
  3. Wylej masę do plastikowego pojemnika lub formy do pieczenia. Zamrażaj przez około 45-60 minut, następnie wyjmij z zamrażalnika i rozmieszaj masę widelcem. W ten sposób unikniemy powstawania kryształków lodu, a deser będzie miał kremową konsystencję.
  4. Odłóż pojemnik z powrotem do zamrażalnika i powtarzaj proces co około 30 minut przez około 2 godziny. Obserwuj konsystencję – powinna być gładka i kremowa.
lody-rumiankowe2
lody rumiankowo – truskawkowe
  • Przed podaniem, wyjmij pojemnik na około 10-15 minut, aby masa nieco zmiękła. Alternatywnie do przygotowania deseru można wykorzystać foremki do lodów na patyku, choć wtedy mieszanie masy może być utrudnione i konsystencja nie będzie tak kremowa.

Deser można przechowywać do 2 tygodni. Jeśli macie dostęp do świeżych kwiatów rumianku, koniecznie udekorujcie nimi lody przed podaniem!

Smacznego!

lody rumiankowe
Doskonałe !

Jakie inne  roślinne sposoby na upały stosujecie? Dajcie znać w komentarzach!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *