Yerba mate – Poradnik dla początkujących.

Yerba mate – Poradnik dla początkujących.

Szukasz dobrej yerba mate dla początkujących? Pewnie zdążyłeś zauważyć, że jest to trudne zadanie, w końcu sklepy oferują niezliczone rodzaje suszu i wszelkich akcesoriów. Dlatego w dzisiejszym blogu postaramy się przybliżyć temat yerby dla początkujących. Zacznijmy od tego, że yerba to napar przyrządzany z ostrokrzewu paragwajskiego, naturalnie występującego na terenie Paragwaju, Argentyny i Brazylii. Za sprawą swoich pozytywnych właściwości yerba mate jest niezwykle popularna nie tylko w rodzimej Ameryce Południowej, ale i na całym świecie. Pijąc napar z yerby poprawisz swoje samopoczucie, pobudzisz organizm i wymodelujesz sylwetkę.

Co sprawia, że yerba to wyjątkowy napój?

Z doświadczenia wiemy, że najczęściej na rozpoczęcie przygody z yerbą decydują się osoby, które szukają zdrowego zamiennika dla kawy. Napar z suszonych liści i gałązek ostrokrzewu przeciwdziała zmęczeniu i poprawia koncentrację. Yerba wykazuje więc działanie podobne do kawy, herbaty i napojów energetycznych, ale zawiera mniej uzależniającej kofeiny. Zastrzyk energii to pierwszy widoczny efekt picia yerba mate dla początkujących. Warto jednak wiedzieć, że dłuższe, regularne stosowanie yerby wpływa korzystnie na:

  • układ pokarmowy, krwionośny i immunologiczny,
  • poziom dobrego cholesterolu,
  • stan kości i zębów,
  • kondycję skóry, włosów i paznokci,
  • wygląd sylwetki (yerba przyśpiesza przemianę materii i zmniejsza apetyt).

Zapewne początkujących miłośników yerba mate zastanawia dlaczego susz z ostrokrzewu wykazuje tak szerokie działanie prozdrowotne? Wynika to z jego bogatej zawartości witamin A, B, C i E, antyoksydantów oraz mikroelementów (np.: sód, potas, magnez, wapń czy żelazo).

Jaką yerba mate wybrać na początek?

Musisz wiedzieć, że napar z yerby ma charakterystyczny, gorzki smak i zapach, dlatego jako yerba mate dla początkujących najlepsze będą łagodniejsze wersje smakowe np. z dodatkiem ziół (przede wszystkim mięty) lub owoców. Smak naparu z ostrokrzewu paragwajskiego w dużej mierze zależy od miejsca jego uprawy, w sklepach znajdziesz yerbę:

  • argentyńską,
  • brazylijską,
  • paragwajską,
  • urugwajską.

Pewnie zastanawiasz się, która z yerba mate będzie najlepsza dla początkujących, śpieszymy z odpowiedzią!

Najczęściej występująca w sklepach jest yerba argentyńska, która ma intensywny, gorzki posmak – może nie przypaść do gustu początkującym mateistom. Na początek polecamy wybrać argentyńską yerbę oznaczoną jako Suave, co w języku hiszpańskim znaczy “łagodny”. Można też osłodzić susz stewią, która delikatnie zniweluje gorycz.

Yerba mate z Brazylii to dobry wybór dla początkujących, yerba tego typu nie jest suszona dymem, dzięki czemu jej smak jest bardzo przyjemny i delikatny. Susz brazylijski często występuje z dodatkami owocowymi lub ziołowymi, dlatego przypadnie do gustu osobom początkującym.

Urugwajska yerba to również ciekawa propozycja dla początkujących. I choć w Urugwaju nie znajdziemy rosnącego ostrokrzewu, to fabryki przygotowujące brazylijski susz w wyjątkowy sposób już tak. Yerba mate z Urugwaju charakteryzuje się przyjemnym, lekko gorzkim smakiem, idealnym na początek przygody z yerbą.

Paragwajska yerba jest bardzo mocna – ma intensywnie wyczuwalną gorycz i dymny smak, przez co na początek nie polecamy yerba mate z Paragwaju.

Jaki zestaw do yerba mate?

Gotowy zestaw do yerba mate dla początkujących to idealne rozwiązanie dla każdego nowicjusza. W zestawie znajdziesz wszystkie akcesoria niezbędne do zaparzenia yerby:

  • tykwę – ceramiczne naczynko do zaparzania,
  • bombillę – rurkę do picia,
  • paczkę wybranego suszu yerba mate.

Dużą zaletą gotowych zestawów yerba dla początkujących jest dopasowanie wszystkich elementów – masz pewność, że bombilla nie będzie za krótka i za szeroka w stosunku do tykwy. Na początek polecamy wybór zestawu ceramicznego, jest najłatwiejszy w myciu. Poza tym w sklepach znajdziesz tykwy drewniane i wykonane z rogu bydlęcego.

Do takiego zestawu warto dokupić czyścik do bombilli i termometr, przydatny do określenia temperatury wody, którą zalewamy susz.

Jak zaparzać yerba mate?

Wiesz już jaką yerba mate i akcesoria do niej wybrać na początek, pora na podsumowanie – proces zaparzania. Postaramy się w kilku krokach wskazać, jak przygotować napar z yerba mate.

  1. Wsyp susz do tykwy, tak aby wypełniał maksymalnie ⅓ naczynia.
  2. Zakryj tykwę ręką i potrząśnij nią kilkakrotnie – pył powinien zostać na wierzchu naczynia.
  3. Przechyl naczynie tak, aby susz oparł się na jednej ściance.
  4. Włóż bombille w taki sposób, aby dotykała dna tykwy, a nie suszu.
  5. Na początek zalej yerba mate wodą o temperaturze ok. 80°C i odczekaj 2-3 minuty, po zalaniu suszu nie mieszaj go bombillą!
  6. Tak przygotowany napar nadaje się do wypicia.
  7. Gdy woda wsiąknie w susz, zalej go ponownie wodą o max. temperaturze 80°C, tykwę możesz uzupełnić nawet 4-5 razy.

Jeżeli na początku zależy Ci na mniej intensywnym smaku yerba mate możesz użyć chłodniejszej, a nawet zimnej wody.

Mamy nadzieję, że nasze porady jak wybrać yerba mate na początek okazały się pomocne i zachęcą Cię do spróbowania yerby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *