Yerba Mate – wszystko co musisz wiedzieć

Yerba Mate – wszystko co musisz wiedzieć

Yerba mate to doskonały i coraz popularniejszy zamiennik kawy – pobudza organizm i korzystnie wpływa na zdrowie. Czy wiesz jak parzyć yerba mate, żeby zachowała swoje cenne właściwości? Jeśli nie, koniecznie przeczytaj nasz artykuł! Dowiesz się także, jak pić yerba mate, czym jest bombilla, skąd pochodzi susz oraz jakie ma działanie na organizm.

Yerba mate – skąd pochodzi?

Yerba mate to inaczej ostrokrzew paragwajski. Ta roślina rośnie wyłącznie w Paragwaju, Urugwaju, północnej Argentynie i południowej Brazylii. Yerba trafiła do Europy w XVII wieku za sprawą jezuitów. Zauważyli oni, że plemię Guarani bardzo ceni tę roślinę. Jezuici zaobserwowali, że żucie liści ostrokrzewu likwiduje zmęczenie i zabija uczucie głodu. To właśnie wtedy misjonarze stwierdzili, że to doskonała alternatywa dla popularnej już w Europie herbaty. Wystarczyło tylko dowiedzieć się, jak parzyć yerba mate i sprowadzić ją do Europy.

Do produkcji suszu używa się nie tylko sproszkowanych liści, ale i patyczków ostrokrzewu. Ze względu na dużą zawartość kofeiny, teobrominy i teofiliny yerba jest często polecana jako zamiennik kawy.

Yerba mate – właściwości

Oprócz pobudzenia organizmu yerba mate ma właściwości zdrowotne, łagodzące bóle głowy. Hamuje również apetyt i pomaga w walce z nadwagą. Z kolei dzięki składnikom odżywczym, takim jak magnez, potas, cynk czy fosfor może pomóc w uzupełnieniu niedoborów. Zawiera również duże ilości witaminy A, B1, B2, C i E. Ma także działanie antyoksydacyjne.

Regularne picie yerba mate może pomóc uregulować metabolizm oraz korzystnie wpłynąć na trawienie. Nie stwierdzono, by sama yerba mate miała właściwości odchudzające, jednak zapewnia ona uczucie sytości, przez co może wspomóc proces odchudzania.

yerba mate - rodzaje

Yerba mate – rodzaje

Osoby, które dopiero zaczynają pić yerbę, często nie mogą przyzwyczaić się do jej gorzkiego smaku. Na szczęście istnieje wiele różnych rodzajów tej rośliny – część z nich nie jest tak gorzka jak popularne susze w sklepach. Niektóre zawierają dodatkowo owoce lub zioła, które nadają naparom słodkiego smaku.

Na smak yerby ma wpływ wiele czynników:

  • położenie plantacji,
  • gleba,
  • technologia uprawy,
  • metoda obróbki suszu,
  • sposób suszenia.

Istnieje wiele rodzajów yerby. Różnią się one od siebie smakiem, aromatem i poziomem goryczki. Oprócz tego yerba może być poddana różnym procesom suszenia (np. metodą dymną lub bezdymną), co także wpływa na jej posmak.

Rodzaje yerba mate

  • Suave – charakteryzuje się łagodniejszym smakiem i wysoką zawartością kofeiny. Jest doskonała na rozpoczęcie swojej przygody z parzeniem yerby.
  • Sin humo (zielona yerba mate) – podczas produkcji usuwa się gałązki z suszu. Suszy się ją powietrzem, a nie dymem. Goryczka z tego naparu jest bardzo delikatna.
  • Despalada/Sin palo – podobnie jak w Sin humo w przypadku tej yerby na etapie produkcji usuwa się patyczki. Wciąż jednak suszy się ją dymem, przez co zachowuje swój specyficzny aromat.
  • Elaborada/Con palo – tradycyjna yerba, intensywna w smaku, zawierająca naturalny pył i patyczki, suszona gorącym dymem. Polecana dla osób, które szukają nowych wrażeń smakowych.

Oprócz tego można spotkać różne wariacje suszów, jak:

  • yerba ziołowa,
  • yerba owocowa,
  • yerba organiczna.

Znasz już rodzaje suszy. Teraz czas odpowiedzieć sobie na pytanie jak parzyć yerba mate, żeby zachowała swoje cenne właściwości.

yerba mate - jak zaparzyć

Jak pić yerba mate?

Jak pić yerba mate? Oczywiście przez specjalną słomkę, zwaną bombillą. Jest ona najczęściej wykonana ze srebra lub stali nierdzewnej i ma specjalne sitko, które nie przepuszcza suszu podczas picia. Susz z ostrokrzewu paragwajskiego jest drobniejszy niż ten w tradycyjnej herbacie, dlatego przelewanie go przez sitko czy używanie sitek do parzenia herbaty niewiele daje. Oprócz tego liście i gałązki nie opadają na dno tak, jak to ma miejsce w przypadku herbat. Do picia yerby koniecznie musisz użyć bombilli – ma ona specjalne sitko, które nie przepuszcza gałązek i liści. Możesz wybrać bombillę z podwójnym filtrowaniem, dzięki czemu podczas picia nie będziesz pił również suszu.

Jak zaparzyć yerba mate na ciepło?

Przygotowanie yerba mate wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się na początku wydawać. Potrzebujesz specjalnego naczynia (tykwa) oraz słomki (bombilla). Do tykwy wkłada się susz (mniej więcej do ¾ wysokości naczynia, chociaż początkującym zaleca się sypanie zaledwie do ⅓ wysokości), a następnie zalewa wodą o temperaturze około 70-80°C.

Jak przygotować yerba mate do picia? Niektórzy błędnie mieszają susz podczas parzenia, podczas gdy powinien on być nieruszany. Nie powinno się także pić yerby od razu po zalaniu wodą. Należy też odczekać minimum 3 minuty: im dłużej będziesz parzyć yerbę, tym mocniejsza ona będzie (nie zaleca się jednak parzenia jej dłużej niż 5-6 minut). Susz możesz zalewać wodą kilka razy. Pamiętaj jednak, żeby z każdym kolejnym zalaniem tego samego suszu wydłużać czas parzenia.

Jak parzyć yerba mate w kubku i na zimno?

Yerbę można parzyć na wiele sposobów. Jeżeli zastanawiasz się jak parzyć yerba mate w domu bez termometru, na zimno, to poniżej znajdziesz krótką instrukcję:

  1. Yerbę zalej chłodną wodą.
  2. Delikatnie wymieszaj napar (pamiętaj: podczas parzenia gorącą wodą nie miesza się liści).
  3. Odczekaj kilka minut.
  4. Jeżeli parzysz yerbę zimną wodą, możesz dodać do naparu kilka kostek lodu.

Pamiętaj jednak, że bez sitka i słomki liście i gałązki podczas picia mogą wpadać Ci do ust. Dlatego też jeżeli nie dysponujesz tykwą i bombillą, ale masz w domu sitko, to przelej przez nie napar, żeby odcedzić chociaż trochę liści. Nie zaleca się parzenia yerba mate w termosie ze względu na zbyt długi czas parzenia, który może sprawić, że napar będzie niezdatny do picia.

Jak widzisz parzenie yerba mate wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się na początku wydawać. Z każdym kolejnym parzeniem nabierzesz wprawy i będzie Ci to zajmowało coraz mniej czasu.

Yerba mate – ciekawostki

  • Jedną z największych firm, które zajęły się produkcją yerby (Amanda), założył Polak – Jan Szychowski.
  • Yerbę pije dużo sławnych osób. Należą do nich Leo Messi, Diego Maradona czy… Papież Franciszek.
  • Yerbę można parzyć nawet do 7 razy.
  • Przy zbieraniu yerba mate odcina się całe gałęzie, a nie tylko liście, jak to ma miejsce w przypadku zwykłej herbaty.
  • Na świecie istnieje około 200 gatunków yerby.
  • W Rosji susz yerby zalewa się sokiem zamiast wodą.
  • Yerbę można zaparzać gorącym mlekiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0